Boeken Tuinwinkel Botanische Tuinen Utrecht

Rubriek menu: Nieuwe boeken - Bomen - Diversen - Groenten en kruiden - Hobbyboeken - Insecten - Kinderboeken - Kookboeken - Natuur algemeen - Plantensoorten - Tuinontwerpen/onderhoud - Paddenstoelen - Vogels - Zoogdieren - Buitenlandse boeken

333 Nederlandse titels die volgens de administratie op voorraad zijn (klik op het plaatje voor info).

Natuur algemeen (58)

Jac. P. Thijsse

geen plaatje   Een handzaam boekje over de ‘grondlegger’ van de natuurbescherming in Nederland. Het derde deel in de 'Heimans en Thijsse reeks'. Eerder verschenen deeltjes* over Eli Heimans, met wie Thijsse veel samenwerkte en over het Naardermeer, de eerste aankoop van Natuurmonumenten, de stichting waar Thijsse de basis voor legde. Het boekje schetst een portret van het leven van Jac. P. Thijsse (1865-1945). De eerste boekjes over natuur schreef Thijsse samen met schrijver en onderwijzer Heimans. Ze tekenden er zelf afbeeldingen bij. Rond 1904 streed Thijsse tegen het voorstel om het Naardermeer te dempen met vuilnis en richtte de voorloper van Natuurmonumenten op voor behoud van het Naardermeer en andere natuurgebieden. Vanaf 1906 schrijft hij voor de natuuralbums die Verkade uitgeeft om de plaatjes uit de verpakkingen in te plakken. Voor Thijsse een nieuwe lezersgroep die op die manier met de natuur kennismaakt. Hij schrijft vol humor en zelfspot, alledaags en gemoedelijk over zijn natuurervaringen. Thijsse leeft onopvallend voort in het Nederlands landschap. Dit boekje haalt Thijsse zelf weer uit de vergetelheid. Met foto's en afbeeldingen in zwart-wit en kleur, noten en een register. Klein, vierkant formaat..

Natuurmonumenten, Vogelbescherming, de Verkade-Albums, de Flora: zonder Jac. P. Thijsse (1865 – 1945) was Nederland een ander land geweest. Een land met minder natuur en, nog erger, minder liefde voor het onbedorven landschap. Het Naardermeer en andere beroemde natuurgebieden, houtwallen, vogelvriendelijke weilanden, kronkelende beken en zelfs het Amsterdamse Bos danken we aan Thijsse, de grondlegger van de natuurbescherming in de Lage Landen.

Jac. P. Thijsse - Natuurbeschermer en schrijver is een indringend portret van een minzame maar onverzettelijke natuurpropagandist, een natuurkenner zonder weerga én een begenadigd schrijver.

"Alles in het leven van Thijsse ruist en roept, kwettert en kweelt om méér" - Onno Blom, Volkskrant

"Uit een kleine, fijne biographie van 'de lange, vlasbaardige' natuurmens Thijsse spreekt eens te meer zijn liefde voor alles wat groeit en bloeit. " - Gemma Venhuizen, NRC

Dik van der Meulen publiceert over uiteenlopende onderwerpen. Hij schreef bekroonde biografieën van zijn hand Het bedwongen bos. Over Nederlanders en hun natuur. Voor zijn Kinderen van de nacht. Over wolven en mensen ontving hij in 2017 de Jan Wolkers Prijs.

Voorraad 1 ex

Prijs: 12,95